Ode aan de pompoen

Ode aan de pompoen

Ik hou van pompoen, hij staat zeker in de herfst maar vaak ook de winter vaak op het menu in allerlei vormen. Het vaakst toch wel in de vorm van een soep. Pompoen is enorm fijn omdat hij zo lekker veelzijdig is, je kunt er alle kanten mee op zowel qua soort keuken als qua smaak; zoet hartig het maakt niets uit, pompoen is altijd goed. Hieronder deel ik graag 3 (!) recepten met je met pompoen in de hoofdrol.

1. Pompoen-kokossoep

Ingredienten:

  • 1,5 L groentebouillon
  • 1 EL visssaus
  • 4 citroenblaadjes (Djeroek Poeroet) Toko
  • 400 ml kokosmelk
  • 1,5 kg pompoen schoongemaakt, geschild en in stukken
  • 1 rode peper
  • Verse koriander (1 handje)

Werkwijze:

Breng de bouillon aan de koek met daarin de vissaus, citroenblad en de pompoen en kook dit 8-10 minuten tot de pompoen aar is.
Blend het mengsel in een blender of met een staafmixer glad.
Giet de kokosmelk erbij en verhit nog een paar minuten, zonder te koken.
Snij de peper en de koriander. Voeg deze toe voor het serveren.

2. Traybake met pompoen

Ingredienten:

• 600 gram flespompoen
• 2 citroenen
• 2 uien
• 400 gram kikkererwten in blik
• 2 el olijfolie
• 3 EL Ras el Hanout
• 15 gram verse munt
• 200 gram turkse yoghurt
• 50 gram amandelschaafsel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de pompoen en snij in de lengte, verwijder de zaden (en draden) met een lepel. Snij de pompoen in stukken. Halveer de citroenen, snij de ui in 8 parten.
Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel goed af, laat uitlekken.
Meng de groentes met de olijfolie ne kruiden. Stort dit op een bakplaat en leg hier de halve citroenen bij op. Doe de bakplaat in de oven voor ca. 30 minuten.
Snijd ondertussen de munt fijn en meng de helft hiervan met de yoghurt.
Bak het amandelschaafsel even kort aan.
Haal de traybake uit de oven, breng op smaak met peper en zout. Strooi de amandelschaafsel en de rest van de munt over de traybake en serveer met de muntyoghurt.

3. Plaattaart met pompoen en kip

Ingredienten:

• Halve fles pompoen
• 1 ui
• 3 sjalotjes
• 2 el olijfolie
• 400 g kippedijfilet.
• Rol vers bladerdeeg
• Amandelschaafsel handje
• 1 ei
• 2 el kruidencreme
• 1 el paprika poeder
• 1 tl cayenne peper
• ½ tl chili vlokken

Werkwijze:

Verwarm de oven voor po 200 graden.
Snij de kippedij in stukken en marineer kort met de paprika, cayenne en chili in wat olijfolie.
Was de pompoen en snij in de lengte, verwijder de zaden (en draden) met een lepel. Snij de pompoen in stukken. Breng een pan water aan de kook en kook de blokjes tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.
Snipper de ui en sjalotjes. En stoof deze op een laag vuur met de olijfolie tot ze zacht zijn.
Rol het deeg uit over een bakplaat en prik wat gaatjes in het deeg met een vork.
Klop het ei los, Meng de pompoen met ¾ van het ei, en de kruiden crème en voeg hier peper en zout aan toe. Meng het tot een glad mengsel.
Bestrijk het bladerdeeg met het pompoenmengsel, Verdeel hierover de ui en de kip. Bestrijk de deegrand met het ei.
Bak de taart in de oven voor ongeveer 20 minuten.
Verdeel het amandelschaafsel eroverheen.

Hieronder kun je genieten van de foto’s van deze recepten:

Wil je meer weten hoe je groentes toeveogd aan je patroon? Check eens mijn e-books of maak een vrijblijvende afspraak. 

[ux_gallery ids=”2192,2193,2194,2198,2197″]